Rebread

Rebread ratuje niesprzedane pieczywo przed staniem się odpadem i w duchu gospodarki o obiegu zamkniętym zamienia je na wartościowe produkty. Projektowane przez firmę procesy zakładają wykorzystanie ekologicznych i niskoemisyjnych technologii oraz efektywne zagospodarowanie surowców.

Firma opracowuje strategie produktowe w kilku ścieżkach: alkoholi, upcyclingowej żywności o właściwościach prozdrowotnych, kosmetyków naturalnych, kompostowalnych naczyń i opakowań, podłoży do uprawy grzybów hodowlanych oraz biodegradowalych filamentów do druku 3D. Cyrkularny model firmy domyka projekt naturalnych nawozów wytwarzanych z pieczywa, którego nie udało się uratować przed procesem pleśnienia oraz selektywnie odberanego z gospodarstw domowych.

Wewnętrzne laboratorium Rebread łączy kompetencje kulinarne i biotechnologiczne, a w projektach badawczo-rozwojowych współpracuje z zewnętrznymi partnerami. Dla każdej ścieżki opracowywana jest optymalna metoda wstępnej obróbki niesprzednego chleba, technologia wytwarzania i przechowywania poszczególnych produktów oraz strategia komercjalizacji we współpracy z partnerskimi liniami produkcyjnymi i sieciami sprzedaży. Pierwszy produkt Rebread spotkał się z pozytywnym odzewem z rynku: Krast, okowita z niesprzedanego chleba, została nagrodzona podówjnym złotem w kategorii mocnych alkoholi pochodzenia zbożowego na Warsaw Spirits Competition.

W Polsce marnuje się 2 miliony ton pieczywa rocznie, a 40% tej liczby to chleby, które nigdy nie trafiły do konsumentów. Chleb ma krótki okres atrakcyjności dla klientów i jeśli nie zostanie sprzedany w dzień wypieku, w większości staje się odpadem. Pod względem chemicznym czerstwy chleb składa się głównie z węglowodanów (skrobia), białka (gluten), witamin (z gr. B i E), wartościowych mikro i mikroelementów (żelazo, wapń, cynk, magnez). W związku z tym jest bogatym i czystym źródłem łatwo dostępnych fermentowalnych cukrów, posiada właściwości wiążące, zagęszczające i spajające, oraz wnosi unikalne aromaty, smaki, konsystencję i składniki odżywcze do produktów powstających na jego bazie. Odpowiednio przetworzony i przechowywany, jest zdatny do konsumpcji przez ludzi przez wiele miesięcy.

Produkty powstające z uratowanego pieczywa pozwalają na ograniczenie kosztów produkcji, mają mniejszy ślad węglowy od swoich konwencjonalnych odpowiedników, a także pomagają ograniczyć emisję gazów cieplarnianych powstających w procesie utylizacji odpadów piekarniczych.

Więcej:
https://www.facebook.com/rebreadcom
https://www.instagram.com/rebreadcom/
https://www.rebread.com/